16 mei 2020

Nieuwe opzet nu al enorm succes!

Bike Night Challenge 2019. Nog één wielrenner moest finishen op de natte straten van Simpelveld. De chauffeur in de jurywagen achter hem zette het groot licht aan want net als alle andere deelnemers verdiende hij het om in de schijnwerpers te staan. De speaker zweepte het publiek op. “Hier komt Peter Sagan…..” En van een afstandje leek het er nog op ook. Met nog 100 meter voor de boeg na een loodzware eerste editie van de Bike Night Challenge nadert rugnummer 8 de finishlijn. Hij veegt het snot en de modder van zijn gezicht, strekt beide armen de lucht in, wijst naar ‘zijn’ sponsor’ Bora in wiens shirt hij vandaag koerst. Als een ware wereldkampioen passeert hij de finish. Het publiek vindt het schitterend en klapt de handen blauw. Nummer 8, Charles uit Heerlen, werd 17e samen met zijn broer maar beleefde -op wielergebied- zijn finest hour om 21:30 na een geweldig geslaagde première van een nu al legendarisch wielerevenement in Simpelveld.


Twee-en-een half uur eerder ging de eerste coureur, een dame, van start voor een loodzware klimtijdrit via de Sint Remigiusstraat en de Gillissenstraat naar (bijna) de top van de Huls. Zes minuten en 1400 meter later kwam ze over de finish. Alles had ze gegeven. Voorafgegaan door een motorrijder en gevolgd door een van de Janssen-Kerres-volgauto’s ging letterlijk iedere deelnemer tot aan het gaatje. Geen elite- en belofterenners zoals in het verleden, geen grote namen. Maar local heroes die luisteren naar namen als Schiffelers, Franssen, Loneus, Houbiers, Hamers of vader en zoon Toma om er eens een paar te noemen. Flink aangemoedigd door het publiek in het Hulsveld probeerde eenieder zijn of haar huid zo duur mogelijk te verkopen. Na de haarspeldbocht richting de Gillissenstraat volgde een loodzware finale van 250 meter a 14%. Maar met de grote gele Jumbo-finishboog en de hekken met reclameborden in zicht kreeg menigeen nog wat extra adrenaline om als een ware bergkoning over de finish te gaan. Het moet gezegd zijn; de organisatie had alles uit de kast gehaald om ook de finish op de Huls er qua entourage te laten uitzien als een van een grotere koers. Sommige deelnemers parkeerden na de finish hun fiets snel tegen een hek en ploften snakkend naar adem en een slok cola op de grond. Anderen knikten vriendelijk naar de fans om meteen om te draaien naar beneden.
Met een weerzinwekkende tijd van 2 minuut 46 seconden mocht Kenny Kleijnen van ‘Het Vliegend Wiel’ zich winnaar noemen van de eerste discipline; de klimtijdrit.

Na een half uurtje rust startte het peloton, dik 50 man groot, aan de koppelkoers van 60 minuten met als scherprechter de inmiddels even beruchte als befaamde Côte de Moulin Vieux oftewel de beklimming van Oude Molenweg. “De eerste drie keer dacht ik, ach dat valt nogal mee. Maar dan heb je het dus over 8 minuten rijden. Hierna werd het lastig maar omdat er bovenop aardig wat mensen stonden kwam ik toch steeds goed boven” aldus een van de deelnemers. 
Qua publieke belangstelling had de Bike Night Challenge niets te klagen; ondanks dat het soms wat regende was het op sommige plaatsen aardig druk. Zeker niet minder druk dan in voorgaande jaren wanneer er grote ploegen aan de start verschenen. 
In de koppelkoers werd het kaf al gauw van het koren gescheiden. Het Belgische Team ‘Ode aan Nonkel Jo’ nam al gauw de leiding om die ook niet meer af te staan. En iedere 3 minuten doemde de Oude Molen weer op. Beneden in het gehuchtje stond verrassend veel publiek en ook boven was het druk. Een geweldige stimulans met name voor de renners die voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd.
Na een korte rustperiode was het tijd voor discipline nummer drie; de alom bekende estafettekoers. Met een loodzware koppelkoers en tijdrit in de benen was het verrassend hoe rap velen deze wedstrijd aflegden. Voorin de koers werd er voor iedere seconde gestreden, achterin werd zichtbaar genoten van iedere doorkomst door de feesttent waar veel publiek was.
Na veel rekenwerk -alle koersen dienden bij elkaar opgeteld te worden-, kreeg de eerste Bike Night Challenge een podium van internationale allure:
De winnaar van de dag in de categorie 40- was Team Ode aan Nonkel Jo uit België. Tweede werd Team Verspuy DJ & P uit Utrecht en de derde plek was voor Team Vliegend Wiel.
Het podium in de categorie 40+ werd geheel bezet door de kanonnen van Toma Cycles; zowel plek 1, 2 en 3 wisten zij te bemachtigen!
Na afloop waren niet alleen de deelnemers en de toeschouwers lyrisch over de nieuwe opzet van het Simpelveldse wielrennen. Ook de organisatie was in haar nopjes. Chef de mission Stan Bertram: “De tijdrit op de flanken van de Huls was een waar spektakel. Gesteund door het vele publiek wist menigeen krachten vrij te maken waarvan hij of zij zelf niet wist dat hij of zij die had. De finish was geweldig aangekleed met dank aan Jumbo supermarkten Kerkrade. Wat een mooie belevenis voor menigeen om dit te mogen meemaken. Met de klim over de Oude Molen hebben we werkelijk een sensationele koppelkoers neergezet. Ook hier stond verrassend veel volk langs de route. Om deze wedstrijd vanuit de volgwagen te mogen meemaken was fantastisch. We staan te popelen om volgend jaar weer een schitterende Bike Night Challenge neer te zetten.”

Privacyverklaring | Gemaakt door Kazeko